Wat is Oefentherapie

Wanner

Oefentherapie Mensendieck


Om de oorzaak van uw spier- en gewrichtsklachten te kunnen aanpakken is het belangrijk te weten dat deze klachten vaak het gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding en te weinig lichamelijke conditie (zoals spierkracht en lenigheid). Hierdoor vermindert de stabiliteit in de gewrichten en bewegen deze niet meer op een mechanisch juiste manier.

Klachten in spieren en gewrichten kunnen tevens veroorzaakt worden door bepaalde aandoeningen of ziektes zoals de ziekte van Parkinson, artrose, osteoporose, MS en reuma. Daarnaast kunnen emotionele spanningen klachten geven in uw spieren en in uw adempatroon.


Doel: Blijf in beweging !


Het doel van oefentherapie is dat u uw dagelijkse bezigheden zoals in huishouden, werk of tijdens sporten op een goede manier kunt blijven doen. Samen met u zoekt de oefentherapeut naar een oplossing van uw probleem, leert u de oorzaak van uw lichamelijke klachten te begrijpen en er zelf iets aan te doen, waardoor u er in het dagelijks leven bewuster mee om kunt gaan.


Persoonlijke aanpak bij Oefentherapie Mensendieck


   • Oefeningen en houdingscorrectie worden aangepast op de persoonlijke situatie. Hierbij wordt rekening gehouden met:

    Het houding- en bewegingspatroon wat u van nature heeft en wat
    bij u past. Er zijn individuele verschillen in lichaamsbouw
    en lichaamsbeweging (naar de methode Marsman).

    Uw persoonlijke mogelijkheden om oefeningen en houdingstraining
    toe te passen in uw dagelijks leven.

 • U leert alert te zijn op uw dagelijkse houdingen en bewegingen en dit te corrigeren indien nodig. Door middel van het regelmatig evalueren en oefenen hiervan wordt u hierin begeleid.
 • Wanneer emotionele spanningen een rol spelen bij uw lichamelijke klachten kunt u leren omgaan met spanning en ontspanning door middel van
  adem- en spierontspanningsoefeningen.
 • U wordt zich bewust van de invloed van uw lichaamshouding
  op uw gevoel en andersom.